Parkinsoncafé Valkenswaard

U bent hier:  Welkom

Welkom

Parkinsoncafé 30 juni 2017 om 14.00 uur
Suzan Onstenk-Peeters, Logopedist & Mindfulnesstrainer

Mindfulness kan voor mensen met de ziekte van Parkinson en mantelzorgers helpend zijn. Het is een training in opmerkzaamheid om je bewust te maken van wat er van moment tot moment in je lijf en hoofd omgaat. Wetenschappelijk onderzoek naar deze training bij onder andere de ziekte van Parkinson wijst uit dat deze training stress verlagend werkt.

Suzan Onstenk-Peeters is als logopedist aangesloten bij ParkinsonNet. In haar werk heeft ze veel cliënten met Parkinson en mantelzorgers gezien die overbelast raakten. Omdat ze zelf veel baat had bij mindfulness besloot ze Mindfulnesstrainer te worden.

Suzan vertelt wat de training inhoudt en laat het je ervaren. 


Terugblik Mei 2017:

26 mei 2017 kwam Hans Holtslag met zijn voorstelling Kristallen tranen. Buiten was het 30 graden, maar binnen was de sfeer optimaal. 

Hans heeft zelf Parkinson en weet op een prachtige manier de problemen herkenbaar te maken maar dan in een andere verpakking. Er werd voluit gelachen en hier en daar een kristallen traan weggepinkt.

Het ging vooral over hoe de buitenwereld op je reageert. Hij liet zien dat Parkinson je onthult. De omgeving waarin je je bevindt bepaalt in hoge mate hoe er op je gereageerd wordt. Hij bleef in interactie met de zaal. Zelfs over zijn Duodopa pomp, waarover hij tussendoor naast de grappen, ook nog serieus vragen beantwoordde. Ook de woordspelingen over levodopa waren geweldig; Levodopa  -  leve Opa! Kortom: Een voorstelling met een lach en een traan en met zoveel lichtpuntjes, dat je er een sterrenhemel mee zou kunnen vullen.



Praatgroepje:

Er zijn mantelzorgers die het fijn vinden om zo nu en dan in een klein groepje bij elkaar te komen om te praten over “hoe om te gaan met de taak van mantelzorger”.

Hiervoor opgeven kan bij : ldybeelen@onbrabantnet.nl

 


Innovatieve oplossing voor tremoronderdrukking

Dankzij de ontwikkelingen binnen de mobiele telefonie beschikken we over goedkope versnellingssensoren en knowhow over het uitlezen daarvan. Via die versnellingssensoren zijn de tremorbewegingen in 3 dimensies exact te meten. In een experiment is geprobeerd de tremor die het schrijven en tekenen ernstig belemmerd door tegenbewegingen op te heffen. De tremor van de hand wordt daarbij gemeten met de versnellingssensoren en omgezet in een tegenovergestelde beweging via snelle stuurmotortjes.

Bijgaande mp4 video (zie link hieronder) een mooie oplossing voor een grafisch ontwerpster met de ziekte van Parkinson. Het zal niet zo zijn dat grotere motorische bewegingen ook op deze wijze kunnen worden geneutraliseerd. Maar toch een mooi voorbeeld van toepassing van moderne techniek.

Auteur: werkgroep Wetenschapsnieuws
Gepubliceerd op 7 maart 2017

http://www.bbc.co.uk/programmes/p04jylxm


 

 




 

Powered by CMSimple_XH| Template: ge-webdesign.de| html| css| Inloggen